8 étel, amely hozzájárulhat a rák kockázatához: alattomosan rombolják sejtjeink integritását és egészségét.

A hétköznapok során gyakran hajlamosak vagyunk lebecsülni bizonyos ételek veszélyes hatásait, holott számos élelmiszer jelentős szerepet játszhat a rák kialakulásában. Amikor valaki már megküzd ezzel a szörnyű betegséggel, az étrendje drámai változásokon megy keresztül, és sok kedvelt étel kerül a szigorú tiltólistára.
Bár az örökölt hajlamok fontos szerepet játszanak a rákos megbetegedések kockázatának meghatározásában, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a rák kialakulásának hátterében számos egyéb tényező is állhat. A dohányzás például szoros kapcsolatban áll a tüdőrák és a szájüregi daganatok megjelenésével. Ezen kívül a túlzott napfénynek való kitettség is egyértelműen hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához. További kockázati tényezők közé tartoznak a krónikus betegségek, az alkoholfogyasztás, bizonyos súlyos vírusok és fertőzések, valamint az életmódunk, amelynek helytelen követése szintén hozzájárulhat a daganatos megbetegedésekhez. Fontos tehát figyelni ezekre a tényezőkre, hogy csökkenthessük a rák kockázatát.
Bár bizonyos élelmiszerek jótékony hatással lehetnek a rákmegelőzésre, mivel segíthetnek csökkenteni a különböző daganatok kialakulásának valószínűségét, más ételek viszont komoly veszélyt jelenthetnek egészségünkre. Fontos hangsúlyozni, hogy egyes élelmiszerek önállóan nem idéznek elő rákot, de ha rendszeresen fogyasztjuk őket, és ha más, a rák kockázatát növelő tényezők is jelen vannak, akkor a kialakulás esélye jelentősen megemelkedhet.
Az első lépés mindig az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozása. Bár ez a megállapítás logikusnak tűnik, sokan mégis figyelmen kívül hagyják az egészségügyi szakemberek által ajánlott irányelveket, pedig ezek jelentős mértékben hozzájárulhatnak a rákos megbetegedések megelőzéséhez. A dohányzás a világon a rákos esetek 21%-áért felelős, és több mint húsz különböző ráktípus esetében bizonyították, hogy a túlsúly és az egészségtelen életmód döntő szerepet játszik a daganatok kialakulásában. A mozgásszegény életmód, amely a hosszú órákon át tartó ülőmunka következményeként alakul ki, szintén hozzájárul a rák kockázatához. Viszont az életmódváltás, a tudatos táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás nemcsak a rák megelőzésében segít, hanem jótékony hatással van a testünkre és a lelkünkre is. Az egészséges étrend hozzájárulhat a kívánt alak eléréséhez, növelheti az önbizalmat, és ragyogóbbá teheti a bőrt. Ezen kívül a helyes táplálkozás révén csökkenthetjük a szív- és érrendszeri problémák kockázatát is, amelyek hazánkban több életeset követelnek, mint a rák. Érdemes tehát megfontolni az egészséges életmódra való áttérést, hiszen nem csupán a betegségmegelőzés, hanem a mindennapi életminőség javítása érdekében is fontos.