Ezeket a tárgyakat soha ne helyezze a konyhapultra - megmutatjuk, miért fontos ez!

Néhány tárgynak érdemes új helyet keresni a konyhában.
A konyha egyik legkeresettebb helyszíne vitathatatlanul a konyhapult, ahol a különféle ételek készülnek, és ahol gyakran zajlik az előkészítés és a tálalás is. Ezért fontos, hogy a pultot mindig szabadon hagyjuk, ám sokszor mégis számos eszköz és kellék kerül ide, ami nem igazán optimális - hívta fel a figyelmet a The Pioneer Woman.
Egy zsúfolt munkafelület könnyen feszültséget szül, mivel sosem áll rendelkezésre elegendő szabad tér, ami a főzést is megnehezíti. Sokan talán nem is sejtik, de amikor azt mondják, nincs kedvük vacsorát készíteni, valójában az a háttérben húzódik meg, hogy nem szeretnének hosszú időt tölteni egy kaotikus és rendetlen konyhában, ami csak tovább növeli a frusztrációjukat.
Néhány könnyen követhető szabály alkalmazásával viszont könnyedén megszüntethető ez a gond, amely váratlanul sok otthonban okoz bosszantó pillanatokat.
A konyhapultokon jellemzően ott van a kávéfőző, a kenyérpirító, a turmixgép, és sokszor több más konyhai kisgép is. A szakértők szerint tévhit, hogy ezeknek az eszközöknek itt van a helyük. Bár sokan azzal érvelnek, hogy a szekrényekben ezek el sem férnének, azt azonban érdemes átgondolni, hogy milyen gyakran használjuk ezeket. Ha nincs szükség ezekre minden nap, akkor indokolatlan, hogy a konyhapulton tároljuk azokat. A kávéfőző az egyetlen eszköz, amelynél hasznos egy állandó, telepített hely, minden mást azonban egy könnyen elérhető szekrényben érdemes tárolni.
A különböző kések és főzésnél vagy sütésnél használt kanalak és villák is gyakran a konyhapulton hevernek. Ezekhez egy falra szerelhető, mágneses tartót érdemes használni. Mindez nemcsak azért fontos, hogy a rendetlenséget felszámoljuk, hanem azért is, mert veszélyesek lehetnek: a helyhiány miatt véletlenül lesodorhatjuk a késeket, amely akár komoly sérülést is okozhat. Kisgyermekes családokban különösen fontos, hogy ezek az eszközök távolabb, a kicsik számára nehezen elérhető magasságban kapjanak helyet.
A főzéshez használt edényeknek a szekrény mélyén van a helyük, mégis sokan a főzőlapon vagy a konyhapulton hagyják őket. Ha ez azért van, mert már nem találnak helyet a szekrényben, érdemes megfontolni, hogy itt az ideje egy alapos átvilágításnak: talán van néhány edény, amiről ideje lenne lemondani, hiszen nem minden darabra van szükségünk. Az edények tárolásához érdemes egy kifejezetten erre a célra kialakított fiókot használni. Ennek nem csupán esztétikai okai vannak, hiszen ha véletlenül bekapcsolva marad a főzőlap, egy elhagyott edény akár tüzet is okozhat. Ezen kívül a napi használat során az edények felülete könnyen megsérülhet, ami használhatatlanná teheti azokat. A szekrényben való tárolás tehát nemcsak a rendet segít fenntartani, hanem az edények épségét is megóvja.
Bár a különféle olajok esztétikailag vonzóak lehetnek, a szakértők azt javasolják, hogy ne tartsuk őket a pulton. A hő és a fény hatására az olajok könnyebben megavasodnak, és gyakran csak akkor derül ki, hogy romlottak, amikor már elkészítettük az ételt – a végeredmény pedig messze elmarad a várt íztől. Az ilyen kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében érdemes az étolajat és az olívaolajat inkább egy száraz, sötét szekrényben tárolni, mintsem a konyhapulton.