Ha a koleszterinszintje túllépi a normál értékeket, érdemes távol tartania magát ezektől az ételektől!
Egy jól követhető táplálkozási rendszer rengeteget segíthet, ha magas a koleszterinszintje.
A magas koleszterinszint sok esetben észrevétlen marad, de ez a láthatatlan veszély komoly problémákhoz, például érszűkülethez, szívinfarktushoz vagy stroke-hoz vezethet. Drégely Anikó, a KardioKözpont dietetikusa megosztotta velünk, hogy milyen lépésekkel érhetjük el a koleszterinszint hatékony csökkentését.
A koleszterin sokak számára egyfajta „rossz hírnévvel” bíró fogalom, pedig valójában elengedhetetlen a szervezet működéséhez. A sejtek egyik alapvető építőköveként, valamint a hormonok és a D-vitamin előállításában betöltött szerepe miatt nélkülözhetetlen. De miért van szükség a „rossz” (LDL) és a „jó” (HDL) koleszterin megkülönböztetésére? A válasz abban rejlik, hogy míg a HDL segít a felesleges koleszterin eltávolításában, addig az LDL túlzott mértékben felhalmozódva káros hatásokat gyakorolhat a szív- és érrendszerre. Tehát a koleszterin nem ellenség, csupán egyensúlyra van szükség ahhoz, hogy támogassa egészségünket.
Amikor a vérzsírokat ultracentrifugálással szétválasztjuk, két fő frakciót kapunk: az alacsony sűrűségű lipoproteineket (LDL) és a magas sűrűségű lipoproteineket (HDL). Az LDL, amelyet sokan a "káros koleszterin" néven ismernek, szoros kapcsolatban áll a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával. Amennyiben a vérben túl magas LDL-koleszterinszint halmozódik fel, és a szervezet nem tudja azt megfelelően lebontani, ezek a lipoproteinek az artériák falán rakódnak le. Ezek a lerakódások, más néven plakkok, nemcsak hogy csökkentik az erek rugalmasságát, hanem szűkítik is az átmérőt. Ennek következményeként az erek egyre nehezebben engedik át a szükséges vérmennyiséget, ami oxigénhiányt okozhat a környező sejtekben, és a szervek normális működése is veszélybe kerülhet. Végső soron ez az állapot akár az erek elzáródásához is vezethet, ami szövetelhaláshoz vezethet.
A koleszterinszint csökkentésének egyik központi kérdése, hogy vajon szükség van-e a táplálékból származó koleszterin bevitelére. Érdemes megjegyezni, hogy a májunk elegendő koleszterint termel a szervezetünk igényeinek kielégítésére. A legtöbb esetben nem a külső forrásokból származó koleszterin felelős a problémákért, hanem inkább a telített zsírsavak túlzott fogyasztása. Ezek hatása a koleszterinszint emelésére körülbelül kétszerese az élelmiszerekből származó koleszterinnek. Ezért a legfontosabb lépés a magas LDL koleszterinszint csökkentésében a táplálkozási szokásaink és életmódunk átalakítása. Az elsődleges irányelv, amit érdemes figyelembe venni, hogy a telített és transzzsírok ne tegyenek ki a napi kalóriabevitelünk 5-8%-ánál többet. Ennek érdekében hasznos lehet Drégely Anikó, a KardioKözpont dietetikusának javaslatait követni:
Mindemellett bizonyos élelmiszerek fogyasztásával növelhetjük a "jó" HDL koleszterinszintet. Ehhez a dietetikus szerint fontos a húsfogyasztás mérséklése mellett beépíteni az olajos magvakból, gabonákból, illetve a hüvelyesekből, például babból, lencséből készült fasírtokat, tengeri halakat, zsírszegény túrót, tofut. A rizs- és burgonyaköret helyett érdemes kipróbálni a bulgurt, kölest, hajdinát, quinoát, és minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani a rostbevitel növelésének érdekében.
Amikor valaki a koleszterinszintjét szeretné csökkenteni, tisztán kell látni, hogy ezt első körben az életmódjával - táplálkozással, rendszeres mozgással - teheti meg, de bizonyos esetekben, például az öröklötten magas koleszterinszint esetében, szükség van gyógyszeres kezelésre is. Azonban ebben az esetben is nagyon sokat számít az étrend.
- hangsúlyozza Drégely Anikó, a KardioKözpont dietetikusa. - Mivel pedig nem csak a rossz szokások lecserélésére van szükség, de egy olyan követhető táplálkozási rendszerre, ami tekintetbe veszi az életformát, az esetleges érzékenységeket, a célokat és még élvezetes is, minden szempontból nagy segítséget jelent a dietetikai tanácsadás.
Ilyenkor ugyanis nem csak általánosságokat hallgat egy páciens, de konkrét recepteket, táblázatokat, tippeket kaphat, sokkal gyorsabban elérheti a céljait - legyen szó koleszterincsökkentésről vagy az azzal összefüggő fogyásról akár. A legoptimálisabb helyzet pedig az, ha mindez a kardiológus bevonásával, csapatmunkaként valósul meg.