Az Európai Unió megmozdult! Megkezdődött a konyhákból ezeknek az anyagoknak a száműzése.


Minden korosztály immunrendszerére ártalmas az a vegyület, amelyet az Európai Unió konyhai felhasználásból kiiktatott.

Az Európai Bizottság 2024. december 19-én döntött a biszfenol-A (BPA) élelmiszerekkel érintkező anyagokban való alkalmazásának tilalmáról – így tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hivatalos weboldala. A döntés hátterében az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) legújabb tudományos értékelése áll, amely megállapította, hogy a BPA minden korcsoport számára potenciálisan káros hatásokat gyakorolhat az immunrendszerre, és komoly rákkeltő kockázatokkal jár. Az élelmiszeripar zavartalan működésének és az ellátásbiztonság megőrzésének érdekében az új szabályozás bevezetése előtt átmeneti időszak fog érvényesülni bizonyos termékkategóriákban. A tilalom különösen sok konyhai eszközt érint, ezzel is védve a fogyasztók egészségét.

A rendelet értelmében a biszfenol A (BPA) használata tilos olyan termékekben, amelyek közvetlen kapcsolatba kerülnek élelmiszerekkel vagy italokkal. Ide tartoznak például a fémdobozok belső bevonatai, az újrafelhasználható műanyag palackok és egyéb konyhai eszközök. A tilalom kiterjed az élelmiszerek előállításához, feldolgozásához, szállításához és tárolásához használt berendezésekre is. E törvénykezés az EU-tagállamok 2024 eleji pozitív szavazatát követően lép hatályba. Érdemes megjegyezni, hogy a szabályozás nem csupán a BPA-ra vonatkozik, hanem a biszfenol származékok alkalmazásának korlátozását is magában foglalja, és a gyártóknak kötelező megfelelőségi nyilatkozatot is kiállítaniuk.

Az új szabályozás bevezetése során átmeneti időszakot létesítenek, amely lehetővé teszi az ipari szereplők számára, hogy zökkenőmentesen alkalmazkodjanak a változásokhoz, miközben biztosítják az ellátásbiztonság folyamatos fenntartását is.

A 2026. július 20-ig tervezett forgalomba hozatalra kerülő eszközök között olyan termékek találhatók, amelyek többszöri használatra készültek, mint például étel- és ital tárolására szolgáló edények, valamint sütő-főző eszközök. Ezt követően, 2028. január 20-ig a gyártóknak lehetőségük nyílik az élelmiszeripari berendezésnek minősülő termékek forgalomba hozatalára is, ideértve például a cukrászati öntőformákat, tömítéseket és szivattyúkat. Továbbá, az egyszer használatos, élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő termékek, amelyek például a halászati tartós árukra, vagy a gyümölcsök és zöldségek tartósítására, mint a konzervdobozok és lakkozott fedővel ellátott befőttesüvegek vonatkoznak, 2028. január 28-ig kerülhetnek forgalomba.

Related posts