Már a németek is csökkentették a csokinyúl fogyasztásukat.


A német édességgyártók 2025-re 5%-kal kevesebb, mintegy 228 millió csokoládényulat gyártottak húsvétra, amit elsősorban a megemelkedett kakaóárak okoztak. A termékek közel felét Németországban fogyasztják el, a többit exportálják, miközben a gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntartható kakaótermesztésre - közölte az ESM kiskereskedelmi szakportál.

A Német Édességipari Szövetség (BDSI) tagjai közül szinte minden második vállalat a lassabb üzletmenetről számol be. A termelés csökkenését elsősorban a drasztikusan emelkedett költségek okozzák, különösképpen a kakaó árának növekedésére hivatkoznak.

Bár a klasszikus tejcsokoládé nyuszi még mindig a legkedveltebb választás, egyre inkább teret hódítanak az étcsokoládéból és fehér csokoládéból készült különlegességek, valamint a vegán alternatívák is, amelyek a környezettudatos és egészséges életmódot követők körében népszerűsödnek.

A Németországban gyártott csokoládényulak közel felét (108 millió darabot) a hazai piacon értékesítik, míg a másik felét (120 millió darabot) exportálják, főként a környező európai országokba, valamint az Egyesült Államokba, Kanadába, Ausztráliába és az Egyesült Királyságba.

A csokoládényulak előállítása költségesebb, mint a hasonló mennyiségű kakaót tartalmazó csokoládétábláké.

A termékek esetében a többletköltség 0,50 és 1,50 euró között változik.

Ez a költségnövekedés a fogyasztói árakban is tükröződik, így a húsvéti csokoládéfigurák ára akár kétszer-háromszorosa is lehet a hasonló mennyiségű csokoládét tartalmazó termékekének. A BDSI jelentése alapján a magasabb árakat több tényező is befolyásolja, beleértve a termékek bonyolult kialakítását, valamint a logisztikai és tárolási nehézségeket.

A fenntartható forrásból származó kakaó alkalmazása egyre inkább elterjedt a német húsvéti édességek előállításában. 2023-ra a német édességekben felhasznált kakaó 81%-a már tanúsítvánnyal rendelkezett, ami drámai növekedést jelent a 2011-es mindössze 3%-hoz képest. A német édességipar számos kezdeményezésben aktívan részt vesz, amelyek célja a fenntartható kakaótermesztés elősegítése, különösen Nyugat-Afrikában, ahol a kakaótermelés jelentős része folyik.

Related posts