SONLINE - Megkezdődött a húsvéti ellenőrzés - A sonkának mentesnek kell lennie a hibáktól!


A húsvét előtti időszakban bevásárlóközpontokban, áruházláncokban, piacokon és kisebb üzletekben ellenőrzik az ünnepi asztalra kerülő élelmiszereket. Somogy vármegyében is számítani lehet razziára, hiszen a fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei országszerte vizsgálják például a húsvéti sonka minőségét és jelölését.

Az ellenőrzési folyamat során a szakértők kiemelt figyelmet szentelnek a füstölt termékek címkézésének részleteire. A sonline.hu korábban részt vett az ellenőrök munkájában, akik azt vizsgálták, hogy a húsvéti sonka csomagolásán pontosan szerepelnek-e a minőségmegőrzési idő, a tárolási hőmérséklet és az előállítás módjára vonatkozó információk. - Sajnos van néhány termelő, aki nem a megfelelő feltételek között állítja elő a termékeit, és ezeket csak rendszeres ellenőrzésekkel lehet kiszűrni. Az eljárás célja nem a büntetés, hanem a figyelemfelkeltés - nyilatkozta Komáromi Ferenc, a kaposmérői Gazda húsbolt és falatozó vezetője.

Nem csupán a húsvéti sonka kerül a figyelem középpontjába.

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) az idei évben is különös hangsúlyt fektet a húsvéti időszak népszerű termékeinek ellenőrzésére. A nyers és hőkezelt sonkák mellett a gyümölcslevek és gluténmentes termékek is alávetésre kerülnek, hogy biztosítsák, megfelelnek a jogszabályi követelményeknek.

A gluténmentes termékek esetében kiemelten fontos a szigorú ellenőrzés, amely biztosítja, hogy a termékek valóban mentesek legyenek a megengedett gluténmennyiségtől. Az Európai Unió szabályozásai értelmében egy élelmiszer csak akkor kaphatja meg a "gluténmentes" jelzőt, ha gluténtartalma nem lépi túl a 20 mg/kg határt. Ez a szabályozás garantálja a gluténérzékeny fogyasztók biztonságát és egészségét.

Milyen szabálytalanságok fordulnak elő leggyakrabban?

A fogyasztóvédelmi hatóság korábbi vizsgálatai során kiderült, hogy a tesztelt sonkák negyede nem felelt meg a szabályozásoknak, főként a túlzott sótartalom miatt. A gyümölcslevek terén a cukortartalomra vonatkozó előírások megszegése csupán az ellenőrzött termékek 2%-ánál volt tapasztalható, míg a gluténmentes termékek esetében az eltérések aránya 5% volt. Amennyiben egy termék címkézése félrevezető, vagy nem felel meg a jogszabályoknak, a hatóság eljárást indít a gyártó vagy a forgalmazó ellen. Az intézkedések célja azonban nem csupán a büntetések kiszabása, hanem a piac rendbetétele és a fogyasztók védelme.

Related posts