Az erdők titkos világában léteznek olyan gombák, amelyek halálos veszélyt rejtenek, és vannak olyanok is, amelyek ízletes falatokként táplálnak minket. Az erdőben való barangolás során érdemes körültekintően választani, hiszen a természet csodái között ok


Figyelem, az erdő kapui szélesre tárulnak, mindenkit szeretettel hívogat! Ki állította, hogy a gombászás csak a tavasz öröme lehet?

Az avar szinte egész évben kínál valamit kincset számunkra, csak sokan nem tudunk róla, hogy mit és hol kell keresni az erdőben. A hobbi gombászok azt gondolhatják, már nem is igazán érdemes kimenni az erdőben, de akik egy kicsit járatosabbak az erdőben azok már tudják: május közepétől egyre többször találkozhatunk majd a tölgyesekben talált fiatal, roppanós nyári vargányával, galamb- és rókagombával.

Fedezd fel az erdő csodáit - csatlakozz a gombászás kalandjához!

A laikusok gyakran azt hiszik, hogy az erdő ilyenkor nem kínál gombavadászatra alkalmas lehetőségeket, ezért nem is mernek nekiindulni a felfedezésnek. Ezzel szemben a szakértők másképp látják a helyzetet. Makkos Péter somogyi gombász például úgy véli, hogy még ebben az időszakban is számos gombafajta rejtőzik az erdő mélyén, várva, hogy felfedezzék őket.

A kucsmagomba-szezon éppen a végéhez közeledik, amikor egy alapos eső után, az erdőszélek, ligetes, fűvel borított vagy legeltetett területek felfedezése során szerencsénkkel rábukkanhatunk a májusi pereszkére, a mezei csiperkére, vagy akár a mezei szegfűgombára is. Az április és május hónapokban, szilva, kajszi, galagonya vagy kökény árnyékában, a tövisaljagomba bőséges termésekkel örvendezteti meg a gombagyűjtőket. Az árterek puhafás ligeterdeiben pedig a sárga gévagomba hívogató, kénsárga, zsindelyszerűen egymásra tornyosuló termőtesteivel tűnik fel, lehetőséget adva a nagyobb mennyiségű gyűjtésre. Ezt a gazdag gombakínálatot Makkos Péter, gombaszakellenőr osztotta meg velünk.

Láthatják tehát, hogy van miért kimenni az erődbe, ahol az avar ilyenkor is rejt kincseket. Ha árusítani nem is, de fogyasztani mindenképpen lehet a következő gombákat.

Hasonló környezetben fellelhetjük az ehető, de kereskedelmi forgalomba nem hozható nyár-fagombát, a rőt fagombát, valamint a pisztricgombát. Május közepétől egyre több hír érkezik a tölgyerdőkben felfedezett fiatal, roppanós nyári vargányákról, valamint a galamb- és rókagombákról - osztotta meg a szakértő.

Lássunk túl a vargányán

Makkos Péter javaslata az, hogy ha lehet, lássunk túl azokon a fajokon, amiket már ismerünk. A több mint 70 ehető, árusítható gombafajon kívül még rengeteg az ehető, de nagyon fontos megismerni a legjellemzőbb mérgező és védett fajokat is. Előbbiek ismerete nélkül nem is gyűjthetjük biztonságosan az erdő kalapos kincseit.

A lila pereszke, a szürke tölcsérgomba, a téli fülőke, sárga gévagomba, az ízletes rizike, a piruló galóca, a nyárfa érdestinóru vagy épp a tavasszal megjelenő kucsmagombák mind végtelenül ízletesek és a konyhában is izgalmasabbnál-izgalmasabb ízeket fedezhetünk fel általuk. A kulcs a biztos fajismeret és a kreativitás.

Related posts